12 juni, 2013

11 tips till missionärer!

Och han sade till dem: "Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen.
Mark 16:15

1) Gör varje dag till ett äventyr!

Den helige Ande är din bäste vän... Fråga varje morgon när du läser din Bibel och ber: Vad vill du visa, lära och säga till mig idag?!

2) Förvänta dig överraskningar!

Han vill att du ska få säga, wow! Vad är det här?! Du kommer att hitta "manna" på marken, fåglar flyger in så lågt att du kan fånga dem och vatten strömmar ur Klippan! :) Bonus, favör, under och överraskningar!

3) Ordet problem finns inte i missionärens ordlista!

En missionär har inga problem bara utmaningar. Du kommer att sträckas, utvecklas och växa genom utmaningarna... Ta allt med en klackspark! ;)

4) Rynka aldrig på näsan!

Mycket är annorlunda och nytt. Maten smakar inte som hemma, dofter, klimat och tidsbegrepp annorlunda. Men du ler alltid och är ödmjuk och tacksam. Kom ihåg att du vinner hjärtan när du tappert  måste bita ihop ibland...


5) Lev varje sekund och njut stunden!

Dansa, sjung och släpp loss! Det är inte farligt att vare sig svättas, bli blöt eller hungrig ibland ;)

6) Se människorna du möter!

Ingen är så oviktig så du inte hinner se dem i ögonen. Barnen, tiggarna, kyparna, taxi chafförerna behöver ditt kärleksfulla bemötande. Du är aldrig så stressad eller fokuserad så att du måste vara otrevlig. Låt dina ögon förmedla Jesus, ditt handslag och dina kramar kännas! Alla ska märka, komma ihåg och veta att de mött en missionär med ett hjärta stort som en elefants när de mött dig...


7) Du kan alltid hjälpa en!

Du kan inte hjälpa alla men du kan hjälpa och betyda hela världen för någon. Var försiktig med att ge dina kontaktuppgifter till höger och vänster eftersom du oftast just bara skapar förväntningar du kanske
ändå aldrig kan leva upp till... Ge inga löften du inte kommer kunna hålla... Hjälp någon eller några och kom ihåg att pengar och prylar ändå aldrig hjälper på sikt. Men din tröja, keps eller klocka kan ibland vara en kontaktpunkt som öppnar hjärtan och skapar närhet och öppnar en dörr för evangeliet. Frälsning och Jesus är vad du i första hand ska förmedla! Ett andedop gör en enorm skillnad! :)

8) Njut kulturen!

Snart är du hemma igen. Allt är snart nog samma gamla vanliga trall. Gnäll inte och/eller se ner på den kultur du ska betjäna. Lär dig att nyfiket fråga och njuta det som är annorlunda istället. Sånt som inte är bibliskt eller rent av demoniskt hjälper vi med stor kärlek människor att komma ur. Missionären är på plats för att förmedla Gudsrikeskultur!

9) Tro inte på spöken!

Tillåt inga hjärnspöken att plåga dig under missionsresan. Tankar som:
- ingen vill vara med mig
- jag är inte riktigt med i gänget
- hon/han tänker och tycker illa om mig
- jag skulle inte åkt med
- jag platsar ändå inte

10) Det handlar inte om dig just nu!

Du klarar dig längre utan själavård än vad du tror ;). Du åkte på missionsresan för att betjäna inte bli betjänad. Ledarna  är inte dina psykologer, terapeuter och med på resan för att reda ut alla dina problem när du blir trött... :)

11) Fyll i luckor!

Säg aldrig: - Den som har ansvaret har inte gjort sitt jobb. Utan tänk istället: - Yes! Nu har jag min chans att tjäna, fixa och göra detta bättre! :) Fyll i luckorna för någon annan! Bär varandras bördor!

Vi ses på missionsresan! 
Vi ses på fältet!