21 oktober, 2013

Bibeln - en helig skrift

Ordet Bibel kommer från grekiskans "biblia" och betyder böcker. Vår Bibel innehåller sammanlagt 66 böcker skrivna av ca 40 författare, under en tidsperiod av ca 1500 år. I Gamla Testamentet finns 39 böcker, enligt fixeringen av den judiska kanon i
Jamnia 90 e Kr, samt 27 böcker i Nya Testamentet enligt kyrkomöten från slutet av 300 - talet.


Kanon betyder mätsticka. Bibeln har en helig röd tråd som löper igenom alla 66 böcker och beskriver Guds underbara frälsningsplan. Skaparen räddar genom Messias - Jesus- sin älskade mänsklighet. Bibeln har en "organisk enhet" och är därför också en bok och inte bara en samling av vilka böcker som helst. Bibeln är en helig skrift därför att profeter, evangelister och apostlar har skrivit varje bok drivna och inspirerade av den helige Ande.

Aposteln Paulus säger;

"Hela skriften är utandad av Gud..."

2 Tim 3:16

Ordet som i Svenska Folkbibeln översatts till "utandad", är i grekiskan "theopnevstos". Detta ord skulle lika gärna kunna översättas gudaandad, genomandad av Gud eller fylld av Guds Ande... Bibelns böcker är skrivna av människor fyllda av Guds Ande och är därför inspirerade av Anden och genomandade av Gud själv.


Bibeln är Guds Ord, skrivet av människor, precis som Jesus är Gud i människokropp. Det gudomliga och mänskliga möts i Bibeln precis som i Jesus. Ordet blev kött i Jesus och Ordet ska också bli till verklighet när du läser och handlar. Studera därför din Bibel som en helig bok och inte som vilken bok som helst.


Vi hörs!