29 juli, 2011

Hur jag börjar läsa Bibeln!

Är hemma i Stockholm igen... Själavård, vigselsamtal och träffar med helt nya i tron... Sååå kul!

Är du nybörjare vad gäller bibelläsning? Lite tips från din präst kanske?!

1) Börja i Nya Testamentet (del 2)!
2) Börja läs Markusenvangeliet! Markus är kort (16 kapitel), rakt på sak och du får en snabb översikt på Jesu liv. Jesus är ju huvudpersonen i Bibeln, Gud i människokropp och den person alla lärjungar vill bli som... Jesus är vårt största exempel och vår stora förebild!
3) Läs sedan följetongen av samme författare del 1 och 2, nämligen Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Du repeterar och får lite mer detaljer kring Jesu liv och lärjungar när du läser Lukas och sedan läser du de kristnas första historiebok; Apostlagärningarna - historien om de första 30 åren efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd...
4) Läs sedan Matteusevangeliet och sist Johannesevangeliet... Johannes är djup och lite filosofisk och kräver sakta och ganska eftertänksam läsning...
5) Läs gärna med en Biblisk Atlas tillgänglig så att du kan se och följa med var allt hände. Res med pekfingret samtidigt som du läser liksom.
6) Ta anteckningar, sätt frågetecken i marginalen på din Bibel och fråga dina äldre syskon i tron, dina pastorer och präster om det du inte förstår.
7) Läs sedan de olika breven ett i taget. Ta god tid på dig och kolla noggrant upp a) vem är mottagare av brevet, b) datering, c) orsak och syfte till varför brevet skrevs och avsluta med att ställa dig frågan; d) Vad är brevets grundtankar och huvudbudskap?!
8) Avsluta med att läsa den spännande skildringen om den sista tiden skriven av lärjungen Johannes - Uppenbarelseboken!
9) När du tycker att du fått grepp om Nya Testamentet så börja läsa Gamla Testamentet... Gamla Testamentet ska helst läsas i ljuset av Nya Testamentet annars kan det vara svårt att förstå...
Jag återkommer med en guide i vilken ordning du ska ge dig i kasst med det mycket spännande och så rika och viktiga Gamla Testamentet... Lycka till med din bibelläsning nu!

Hoppas vi ses redan på söndag i SOS Church Stockholm kl 16:00!

Vi hörs!