25 september, 2012

Barbarernas revolt

Jesus efterföljelse och radikalt lärjungaskap började i Israel som en messiasrörelse bland judar och samarier... Jesustron växte i styrka och blev efter en generation, en barbarisk revolt mot Rom.

Barbarerna var de folkgrupper som talade varken grekiska eller latin. Barbarena var de folk, som enligt Roms måttstock, vare sig ägde bildning eller ännu blivit civiliserade. Någon (läs Rom) hade fått för sig att de sk barbarerna var primitiva, dumma och vildar som måste kuvas. Vilka var dessa barbarer? I norr var det bland annat germaner, kelter och de skandinaviska folken som senare kallades för vikingar.

Tron som började som ett senapskorn och en barbarisk revolt blev efter drygt 300 år; romersk, civiliserad och instutionaliserad. Ledarna började gå i långa flygande rockar, löjliga huvudbonader och allt blev hierarkiskt och titelfokuserat. Rom svalde till sist folkrörelsen och kristendom blev statsreligion.
Barbarernas tecken

Barbarernas ständiga revolter ledde till sist till Romarikets sönderfall och slutligen till total upplösning. Jag tror vi behöver en ny kristen barbarisk revolt i Europa! Kan inte vi vikingar börja?!

Vi hörs!