07 juni, 2015

Bönens olika ansikten


Idag kör vi igång ett helt nytt tema för söndagarna i SOS Church! Vi har valt att kalla det "knock knock" och fokuserar på bön hela juni månad! Vi kommer att djup studera Psaltaren och jag vet att detta tema kommer bli såå bra!
Här i Zambia går vi in i sista festivaldagen, men jag vill ändå hinna berätta om vårt nya tema ;)


"Bönens olika ansikten"

Namn

Ordet "psaltare" kommer från det grekiska "psalterion" som var ett tiosträngat instrument - troligen någon sorts harpa. I den hebreiska Bibeln kallas den "Tehilim" vilket betyder "lovsånger" men också "Tepillot” som rätt och slätt betyder "böner". Psaltaren är precis som dess namn säger bön och lovsångsboken framför alla andra i vår Bibel.


Författare och datering

Den skriftlärde Esra sammanställde Psaltaren ca 450 f.Kr. Författarna är annars många av både kända och mindre kända bibliska karaktärer och från många olika tidsepoker. 73 böner och eller lovsånger är författade av kung David. Psalmer är också skrivna av Asaf och Koras söner, vilka troligen blev sammanställda under kung Hiskias reformation. Många psalmer är "faderlösa", som judarna uttrycker det, dvs anonyma och vi vet inte vem som är specifik författare. 


Innehåll och syfte

Psaltaren är boken som hjälper oss utrycka alla våra olika känslor till Gud genom bön och lovsång.

Psalmerna sätter ord på vad vi går igenom och lär oss att det är okej att både gråta, jubla, dansa och klaga i vårt umgänge med Gud. Psaltaren speglar både Guds och människors hjärtan; helt ärligt, naket och avskalat. Psaltaren har alltså inte bara ett andligt innehåll, utan människor utgjuter också sina själar totalt ohämmat inför Gud. Författarna anklagar, förtvivlar och skriker ut sin nöd helt utan filter och det verkar faktiskt vara helt i sin ordning, annars hade det ju inte varit med i våra biblar.

Här följer några exempel på olika sorters bön och lovsånger;
1) Profetiska Messianska (Jesus) psalmer, 2, 8, 16, 22, 23, 24, 40, 47, 69, 72, 89, 96, 110, 145
2) Läropsalmer, 74, 78, 89
3) Bönepsalmer, 5, 59, 83
4) Klagopsalmer, 10, 44, 74
5) Botpsalmer, 6, 32, 38, 51, 102, 130, 143
6) Tröste psalmer, 3, 4, 57
7) Lovprisnings psalmer, 103, 104, 113, 135




Betydelse

Psaltaren var sångboken i templet och synagogan i det gamla Israel. Psaltaren har används av judar och kristna som personlig bönbok i tusentals år. Jesus sjöng "lovsången" med sina lärjungar sista kvällen tillsammans med dem i samband med att han instiftade nattvarden. De satte helt enkelt melodi till Psalm 115-118. Psaltaren är en tröstens och kraftens bok som ger nytt mod för att fullborda loppet.


Nu ska jag förbereda mig för vår sista festivalkväll! Backa upp oss i bön! Är du i Stockholm- välkommen på vårt celebration på Norra Latin kl 16.00!

Vi hörs!