17 februari, 2016

Från fattigdom, svält och dödsfall, till inflytande i det nya landet...

Vi kommer att studera Ruts bok och använda den som grund för våra söndags celebrations under hela februari månad. Ruts bok handlar om flyktingen som integrerades i Betlehem och Israel genom Naomi och Boas. 



Rut är också berättelsen om den fattiga utländska änkan som blev totalt upprättad som människa, kvinna, hustru och slutligen mamma. Hon fick ett bättre liv i det nya landet hon flytt till efter en väldigt tuff start i sitt hemland. Rut blev stammoder i Israel genom giftermålet med "återlösaren" och bördemannen Boas (Rut 4:17-22). Generationer senare blir hon en del av Jesu egen släkttavla (Matt 1:5). Bibelberättelsen skildrar en fantastisk klassresa och ett livsöde som inger hopp. Rut går från fattigdom, svält, dödsfall i familjen och tufft utanförskap till en ledande ställning och inflytande i det nya landet. Flyktingen blir en fet välsignelse och är till sist med och bygger upp Israel som nation.



Vi vill med den här speciella bibelberättelsen utmana och skapa tro bland vårt folk att detta också är möjligt i Stockholm och Sverige. Alla stabila SOS familjer utmanas därför konkret att adoptera en flyktingfamilj och alla singlar en ensam flykting under 2016. Låt oss som församling både adoptera och integrera de flyktingar Gud anförtror oss med i Stockholm just nu. Vi vill möta den rådande flyktingkatastrofen och världssituationen med praktiska kärlekshandlingar.




Biblisk tidshistorisk fakta

• Ruts bok skrevs troligtvis under kung Davids tid, dvs någon gång mellan 993-961 f.Kr som en hyllning till kungens förfäder.
• Ruts bok brukade föreläsas vid den judiska "pingsthögtiden” och var en av de sk "festrullarna".
• Ruts bok är teologiskt ett typiskt och klassiskt "nådens undantag" dvs Gud bryter i sin nåd och kärlek mot sin egen lag (jämför 5 Mos 23:3).
• Ruts bok är ett skolexempel på svågeräktenskap och återlösning av familjenamn och egendom genom bördemannen enligt den judiska Torah lagen (jämför 3 Mos 25:5-10, 5 Mos 25:5-10).
• Boas, en av huvudpersonerna i Ruts bok, är en messiansk förebild på frälsaren som Gud lovat sitt folk. Bördemannen; "Goel" på hebreiska måste översättas; "Han som har både plikten och rätten att återlösa, återköpa och upprätta det som förlorats."


Indelning av Ruts bok:

• Elimelek och Naomi lämnar Israel pga hungersnöd och beger sig av till Moabs land och Elimeleks död och sönernas giftermål och tragiska och alldeles för tidiga död. Sonhustrun Ruts kärlek, trohet och överlåtelse till Gud, sin svärmor, sitt nya folk och land. Rut 1:1-22

• Boas nyckelroll i Guds integrations- och upprättelse plan för RutRut 2:1-3:18

• Rut ges position och arv i Israel i egenskap av stammor till kung David och senare till Jesus, vår frälsare. Rut 4:1-22

Läs också Efesierbrevet 2:14, med fortsättning och Ef 3:6  för djupare förståelse av den "hemlighet" aposteln Paulus talar om vad gäller evangelium till hedningarna.  Det är just denna "nådens hemlighet" som är det egentliga profetiska och djupa underliggande budskapet i Ruts bok.


Vi hörs!