25 mars, 2014

Bibelstudier på resande fot



Sitter på Newark flygplatsen i New York på väg till Pittsburgh. Gläder mig över ett fantastiskt två års jubileum hos vår dotterförsamling SOS Church Bienne, igår kväll. Nu arbetar jag på ett bibelstudie kring det nya förbundet och livets Andes lag. Här följer ett litet utdrag. Håll till godo!

Det nya förbundet

"Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk."
Heb 8:10


Gud beslutade sig för att sluta en ny och bättre pakt med sitt folk och i förlängningen med hela sin älskade mänsklighet genom sin son; Jesus (Heb 8:6). Det gamla förbundet ersattes med ett nytt och bättre. Vi blev äntligen på riktigt Hans folk och Han vår Gud. Vi blev löftets barn!

Jesus sa redan i sin Bergspredikan att Han inte kommit för att upphäva lagen och profeterna utan för att fullborda. Vår rättfärdighet skulle gå långt utöver de judiska skriftlärdas (Matt 5:17-20). De förvånade lyssnarna den dagen undrade hur detta skulle gå till. Jesus skärpte den dagen lagen och samtidigt andades Hans ord hopp, auktoritet och kraft. Men hur skulle denna rättfärdighet gå till och hur skulle den uppfyllas?


Efter att Gud försonat oss med sig genom Jesu död och uppståndelse gav Han oss sin helige Ande. Genom Anden blev det nu äntligen möjligt att leva ut lagen genom att helt enkelt följa hjärtats signaler. Gud skrev budorden i våra hjärtan och sinnen när vi blev frälsta. Jesus menade att "det dubbla kärleksbudet" dvs älska Gud och nästa som sig själv, var lagens fullbordan och det nya "budet" i singular. Kärleksbudet ersatte alla andra bud (Mark 12, Joh 13). Kärleken vill inte nått ont (1Kor 13:5). Den som följer kärlekens bud måste och kan helt enkelt inget annat än att leva rent. Aposteln Paulus kallar det nya livets premisser för "livets Andes lag" (Rom 8:2). Vi följer Anden som leder oss längs den smala vägen vilken leder till liv och slutligen hem till Jesus.

"Vandra i Anden, så kommer ni inte att göra vad köttet begär" (Gal 5:16, 25)

Vi blev i det nya förbundet omskurna i vårt inre. En hjärtats omskärelse genom en levande och aktiv tro. Vi fick ett nytt förbundstecken - nämligen kärleken. Vi blev Hans folk. Denna omskärelse skedde helt övernaturligt när vi trodde på evangeliet. Vi föddes på nytt genom Anden bara på grund av nåd och tro. Genom att lyssna i tro tog vi emot Anden inte genom laggärningar. Bokstaven som dödade blev plötsligt levande genom den helige Ande. Nu får vi vårt beröm av Gud och inte av människor. Vi står i nåd. Vi lever genom Jesu seger. Vi följer Anden.

Vi hörs!