03 april, 2014

Verktyg för lärjungaträning

"Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar!" Matt 28:19a

I en församlingsplantering och missionsrörelse som SOS, söker vi alltid efter nya verktyg för effektivare och bättre lärjungaträning.

Pastor Kim Owens, som tillsammans med sin man pastor Paul, leder den snabbt växande församlingen Fresh Start i Phoenix, Arizona. Hon ger här en sammanfattning av vad hon kallar för den "Den barmhärtige samaritens modell".



Modellen är hämtad ur bibeltexten från Lukasevangeliet kapitel 10:29-37. Berättelsen handlar om hur en samarit tar hand om en halvt ihjälslagen jude som blivit överfallen av rövare och ligger övergiven och döende i vägrenen. Prästen och leviten som kom samma väg gick bara förbi utan att bry sig, medan samariten visade sin nästa verklig kärlek och omsorg. Här börjar en fantastisk illustration på lärjungaträning, menar Kim. Den barmhärtige samariten gjorde följande mot sin nästa;

1) Han förband hans sår. Detta illustrerar frälsnings upplevelsen - den nya födelsen och inre frihet från gamla synder som tynger. Men också nya avgörelser, vilka är själva starten för ett nytt liv.

2) Han hällde olja och vin på honom. Detta illustrerar andedopets upplevelse i eld med tungotal som tecken. Detta är helt avgörande för nästa nivå av lärjungaskap.




3) Han lyfte upp honom på sin åsna. Detta illustrerar hur viktigt det är för lärjungen att lämna över och ge Jesus herravälde - ett måste för att bli en efterföljare av Kristus.



4) Han förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Detta illustrerar lärjungens behov av att ha en stark koppling till församlingen och Kristi kropp. Relationer är nycklarna till framgång för den nye lärjungen.

5) Han betalade två dygns uppehälle för sin nästa. Detta illustrerar varför generositet är helt avgörande för en rätt förståelse av Gudsrikes principerna vad gäller våra pengar. En sund relation till pengar är avgörande för andlig tillväxt.

6) Han överlät/förband sig att återvända till mannen. Detta illustrerar vikten av den räkenskap som kommer genom en fortsatt personlig relation.



Hoppas detta kan vara till hjälp för alla våra husförsamlingsledare och lärjungatränare.

Vi hörs!